Vuodevaatteiden pesu- ja hoito-ohjeet

Ale vuodevaatteista 40% - valitse omasi upeista väreistä!

Olemme testanneet vuodevaatteitamme normaalissa arkikäytössä jo yli vuosikymmenen, jotta voimme antaa parhaita mahdollisia neuvoja niiden pesusta ja hoidosta. Alla kerromme ohjeita, joilla voit pitää vuodevaatteesi kauniina ja hyvässä kunnossa nyt ja vuosia eteenpäin. Muista kuitenkin aina tarkistaa tuotteiden hoito-ohjeet, koska nämä voivat vaihdella kankaasta riippuen.

Pellavan hoito-ohjeet yleisesti

On yleinen väärinkäsitys, että pellava olisi vaikeahoitoista, tai että vain kemiallinen pesu sopisi sille. Todellisuudessa pellava on erittäin helppo puhdistaa ja eikä sitä kannata pestä kemiallisella pesulla. Pellava tehdään pellavakasvista (Linum usitatissimum), jota on viljelty ja käytetty paitsi tekstiilien valmistukseen myös öljypitoisten siementen vuoksi ja muinaisten kreikkalaisten toimesta jopa lääkekasvinakin. Luonnollinen pellavakangas on helppohoitoinen ja se tulee pesujen myötä aina vain pehmeämmäksi ja imukykyisemmäksi, mikä on yksi monista syistä, miksi rakastamme pellavaa!

Vaikka pellava on helppohoitoinen materiaali, on joitakin seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon pellavaa pestessä, verrattuna esim. siihen, miten puuvillaa suositellaan pestävän.

Pellavavuodevaatteiden pesu

Kuten jo yllä mainittu, pellavavuodevaatteita ei tarvitse viedä pestäväksi pesulaan. Toisin kuin esim. pellavasta tehdyt puvut tai takit, suurin osa pellavatuotteista voidaan pestä normaalissa konepesussa, ja toki myös käsinpesu on mahdollista.

Peseminen pesukoneessa

Pesuohjelma

Käytä aina pesukoneen hienopesuohjelmaa pellavan kauniin rakenteen suojelemiseksi. Jos pesukoneessa voi valita käytettävän veden määrän, valitse aina maksimimäärä, jotta pellava pääsee liikkumaan mahdollisimman vapaasti koneessa. Samasta syystä älä ylitäytä konetta, vaan pese kerralla mahdollisimman vähän kerralla esim. vain 1 pussilakana ja joitain tyynyliinoja. Näin pesutulos on parempi ja pellava pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Kuten minkä tahansa muunkin pyykin osalta, varmista, että pestävien tuotteiden värit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan ja että niiden pesuohjeet ovat yhteneväiset. Voit pestä esim. pienempiä vaatekappaleita samassa koneessa. Vältä kuitenkin raskaampien tuotteiden, kuten farkkujen tai pyyhkeiden pesemistä samassa koneellisessa.

Pesulämpötila

Pese aina vuodevaatteet mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Suosittelemme pesua 40 asteessa, jossa lika ja ihosta irtoava rasva sekä pesuaineen jäämät irtoavat tehokkaasti. Jälkimmäinen voi vahingoittaa kangasta ilman kunnollista huuhtelua.

Pesuaine

Pellava tulee pestä miedolla pesuaineella, joka soveltuu hienopesuun. On tärkeää, ettet käytä valkaisuaineita, joita on hyvin usein pesuaineissa. Vaikka nämä pitävätkin valkoiset valkoisena, ne myös voivat heikentää ja haalistaa tiettyjä värejä ja materiaaleja, kuten myös pellavaa.

Suosittelemmekin luonnollisia pesuaineita, kuten ekologinen ’Ecover Nestemäinen pesuaine’. Myös lasten vaatteille tarkoitetut pesuaineet, ovat hyviä valintoja.

Kannattaa myös pyrkiä varmistamaan, että pesukoneen ohjelma lisää ensin veden ja sitten vasta pesuaineen, koska laimentamattomina pesuaineet voivat vahingoittaa kuituja.

Pehmennysaineet

Emme suosittele pehmennysaineita vuodevaatteillemme. Pellava itsessään on luonnollinen ja kaunis materiaali, joka pehmenee ajan myötä. Vuodevaatteemme ovat jo esipestyjä ja todella pehmeitä ihoa vasten. Eli unohda keinotekoiset pehmennysaineet ja nauti pellavan luonnollisesta pehmeydestä!

Käsinpesu

Käsinpesu on täysin mahdollinen vaihtoehto, mutta soveltuu lähinnä tilanteisiin, jossa vuodevaatteet eivät ole kovin likaisia. Pidempään vaihtamatta olleet lakanat kannattaa pestä pesukoneessa.

Jos valitset käsipesun, samat neuvot pätevät kuin yllä. Alhainen kädenlämpöinen veden lämpötila, mieto pesuaine ja muista varmistaa, että huuhdot pesuaineen huolellisesti ennen kuivausta.

Voit pestä etenkin tyynyliinat, mutta isommassa altaassa myös pussilakanat ja lakanat. Älä väännä kiertämällä vettä pois vuodevaatteista tai käytä pesuharjaa tms, koska tämä ei tee hyvää kankaalle. Kääntele vuodevaatteita vedessä hellävaraisesti, antaen pesuaineen vaikuttaa välillä joitain minuutteja. Lopuksi vaihda vesi ja huuhtele vuodevaatteita, vaihtaen vesi uudelleen niin monta kertaa kuin tarpeen, jotta veteen ei enää irtoa pesuainetta.

Vuodevaatteiden kuivaus

Vuodevaatteiden kuivaaaminen on parasta tehdä ripustamalla ja antamalla kuivumiselle aikaa. Koska tämä voi jättää lakanat aavistuksen jäykiksi ja on luonnollisesti myös melko hidasta, voit myös käyttää kuivausrumpua. Pellavan keston kannalta paras kuivaustapa on kuivattaminen langalla tai kuivaustelineessä riiputtamalla.

Jos käytät kuivauskonetta, käytä sitä vain noin 10 minuuttia, pienellä tai keskiteholla. Kuivaaminen pienissä erissä on nopeampaa, joten pesukoneellisesta voit jakaa kuivattavat pyykit kuivuriin useammassa osassa.

Huom! Pellava kuivuu paljon nopeammin kuin puuvilla, joten varo ylikuivaamasta vuodevaatteitasi. Tämä nimittäin voi heikentää pellavakuitua ja siten vahingoittaa kangasta.

Poista lakanat kuivaimesta kun ne ovat vielä hieman kosteita ja ripusta ne mahdollisimman tasaisesti ryppyjen välttämiseksi. Painovoima suoristaa suurimman osan rypyistä kuivaamisen aikana.

Tarvitseeko vuodevaatteita silittää?

Pellavasta tehtyjä tuotteita ei tarvitse silittää. Me itse rakastamme pellavan rakenteelle ominaista rentoa ja pehmeää ulkonäköä. Jos kuitenkin haluat saada vuodevaatteistasi sileämmät, voit silittää pellavan, kun se on vielä kosteaa. Käytä keskitehoa silitysraudassa höyrytys päällä. Vaaleat pellavalakanat voi silittää molemmilta puolilta, mutta tummemmille väreille suosittelemme silittämistä vain nurjalta puolelta (silityksen sivutuotteena syntyvän liiallisen kiillon vuoksi).

Miten poistan tahroja pellavasta

Aina kun mahdollista, poista tahrat heti kun niitä tulee. Voit sirotella ruokasoodaa tahralle ja sitten lisätä muutaman tipan etikkaa. Taputtele (älä hankaa) tahraa talouspaperilla nesteen poistamiseksi ja toista tämä tarvittaessa.

Vaikka luonnonkuiduista on helpompaa poistaa tahroja kuin keinokuiduista, on tahra kuivuttuaan usein vaikea poistaa.


Seuraamalla näitä yksinkertaisia ohjeita, pidät Ada & Ina vuodevaatteesi upeina pitkään!

Ale vuodevaatteista 40% - valitse omasi upeista väreistä!

Verhokankaat, pellavakankaat, verhoilukankaat - Ada & Ina