Miten hoidan ja pesen ostamiani pellavakankaita?

Tietoa pellavakankaista, verhokankaista ja sisustuskankaista joita voit ostaa nettikaupastamme.

Miten hoitaa 100% pellavakankaita ja muita puolipellavaisia verhokankaita?

Olet tilannut kankaita tai verhoja netistä ja epäröit miten pestä ne. Pellavakangas on upea materiaali ja meillä on valikoimissamme noin 200 erilaista pellavakangasta. Tässä annemme muutamia yleisiä ohjeita, joilla pellavakangas kannattaa pestä ja hoitaa. Suosittelemme kuitenkin aina että peset kankaan hellävaraisesti ennen kuin teet siitä esimerkiksi verhot. Se on paras keino välttyä yllätyksiltä esimerkiksi kankaan mittojen muuttumisen vuoksi.

Kaikki 100% pellavakankaat on luonnollisesti tehty vain pellavalangasta. Puolipellava on yleensä tehty sekä pellavalangasta että puuvillalangasta. Loimi on yleensä puuvillaa, kun taas kude on puolestaan pellavaa. On tärkeää muistaa että puuvilla ei ole yhtä vahva kuitu kuin pellava ja sen vuoksi se kuluukin käytössä nopeammin – lisäksi puuvilla imee itseensä likaa helpommin kuin pellavakankaat. Vaikka pellava voikin olla kalliimpi kangas, on sen käyttöikä vastaavasti pidempi kuin puuvillalla.

Pesuaineen valinta:
Luonnonväriset pellavaverhokankaat on syytä pestä pesuaineella johon ei ole lisätty valkaisuaineita, jotta kangas säilyttaa kauniin luonnollisen värinsä. Valkaisuaineen käyttö muuttaa kauniit luonnonväriset pellavaverhosi vaaleammiksi.

Värjätyt pellavaverhokankaat: Pese värillisille kankaille tarkoitetulla pesujauheella.

Valkoiset pellavaverhokankaat: Valkoisille tarkoitetulla pesujauheella. Poikkeus norsunluunvärinen pellava on usein värjättyä eli siihen ei ole syytä käyttää valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita.

Vaikkakin pellava on vahvempi kuitu kuin puuvilla, on silti syytä pestä pellavakankaat niin hellävaraisesti kuin mahdollista. Tällä tavoin kangas säilyy mahdollisimman kauniina myös seuraaville sukupolville. Pellava kutistuu aina ensimmäisessä pesussa noin 2%-10% - joten jos mahdollista pese pellavakangas ennen kuin teet siitä verhot tai käytä verhosi kuivapesulassa jos et ole sitä tehnyt. Pesulämpötila pitäisi olla 60 astetta, ellei kankaassa ole jotain itsepintaisia tahroja jotka vaativat korkeampaa lämpötilaa. Älä kuitenkaan pese pellavaa yli 80 asteessa, koska se voi alentaa pellavan joustavuutta, kiiltoa ja kuidun kestävyyttä. Mitä kevyempi ja ohuempi kangas sitä hellävaraisempi pesu pitäisi kankaalle valita. Linkoa myös kankaat mahdollisimman lyhyesti ja hellävaraisesti. Älä koskaan pese pellavaa tummien kankaiden kanssa yhtäaikaa. Värjätylle pellavalle suositellään yleensä enintään 60 asteen lämpötilaa. Värjättyä ja luonnonväristä pellavaa ei pitäisi kuivata auringonvalossa.

Huomaa että nämä ovat vain yleisiä ohjeita – tarkista jokaisen verhokankaan tai muun sisustuskankaan ohje erikseen vielä valmistajan ohjeista.

Verhokankaat, pellavakankaat, verhoilukankaat - Ada & Ina