Miksi valita pellavakangas verhoihin?

curtain-fabrics-curtains-fabric-natural-linen-fabric-curtains-natural-curtains

Tietysti yksi hyvä syy siihen on, etta se on todella kaunis ja sopii moneen tilaan ja useiden värien kanssa. Luonnonkuituna se on myös ympäristöystävällisempi valinta kuin keinokuitu. Monet markkinoilla olevat kankaat sisältävät synteettisiä kuituja kuten polyesteria tai nailonia.

Nailon ja polyesteri on tehty petrokemikaaleista, jotka ovat hyvin haitallisia ympäristölle ja omalta osaltaan edistävät ilmastonmuutosta. Nämä verhokankaat eivät myöskään hajoa luonnossa joten ne ovat myös hankalampia hävittää. Esimerkiksi nailonin valmistusprosessi vapauttaa typpioksiduulia.

Typpioksiduuli on hyvin voimakas kasvihuonekaasu ja sen ilmakehää lämmittävä vaikutus on 296 kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidin. Typpioksiduuli on merkittävin otsonikerrosta 2000-luvulla heikentävä aine ja sen elinikä ilmakehässä on noin 110 vuotta.

Jos mahdollista suosi valkaisemattomia ja värjäämättömiä kankaita, koska silloin voit olla varma että väriaineet ja valkaisuaineet eivät ole vahingoittaneet luontoa. Monet väriaineet kankaissa sisältävät toksisia aineita, raskasmetalleja ja/tai synteettisiä kemikaaleja.

Se on mahdollisesti myös maailman vanhin tunnettu kangas. Sen suosio onkin varsin ymmärrettävä. Monet pitävät pellavaa maailman kauneimpana kankaana. Hanki kotiiisi upea luonnonläheinen ilme välttämällä erityisesti kankaita jotka on tehty synteettisistä kuiduista tai sisältävät niitä. Pellava onkin tunnetusti ylellinen kangas ja symboloi kauneutta ja eleganssia. Siinä on kaunis rakenne joka on parhaimmillaan verhoissa ja valoa vasten ikkunoissa.

Pellava on myös antibakteerinen eli jos kärsit esim. ihotulehduksista kuten aknesta se on loistava valinta tyynyliinan materiaaliksi. Se ei myöskään aiheuta allergioita tai ärsytystä kun sitä kaytetään tekstiileissä kuten esim. verhoissa ja verhoilussa.

Pellava on myös täydellinen verhoihin koska se on hyvin kestävä kangas. Pellavaverhot auttavat pitämään sinut ja talosi lämpimänä talvella ja viileänä kesällä. Se imee itseensä kosteutta mutta ei silti tunnu kostealta ellei ole hyvin märkä. Jokaisen pesun myötä pellavasta tulee vain vahvempi ja kauniimpi. Pellavakangas on myös paras valinta hellevaatetukseen. Pellavaa käytetään vaatteiden lisäksi laajasti myös kodin sisustuksessa kuten vuodevaatteissa, verhoissa ja verhoilussa.

Jos et raaski investoida luomukankaaseen tai et löydä sopivaa kangasta niin luonnonvärinen pellava on yksi varteenotettava vaihtoehto jos ympäristö on sinulle tärkeä. Se on seuraavaksi ekologisin vaihtoehto verhoihin heti luomukankaan jälkeen. Pellavakankaat valimistetaan pellavakasvista (Linum usitatissimum). Pellavakasvit tarvitsevat vain yhden viidesosan hyönteismyrkyistä ja ravinteista verrattuna puuvillan kasvatuksessa käyttävään määrään. Itse kankaanvalmistukseen ei käytetä kemikaaleja, joten suurin osa lopuistakin kemikaalijäänteistä huuhtoutuu valmistusprosessin aikana pois.

Esimerkiksi belgialaiset pellavakankaan valmistajat markkinoivatkin kankaita ekokankaina juuri sen vuoksi että he ovat testanneet valmistamansa luonnonvärisen pellavakankaan ja eivät ole löytäneet siitä kemikaalijäänteita.