Joitain pellavakankaiden ominaisuuksia


Pellavakankaista yleisesti

Pellavakankaan väri vaihtelee kermanvaaleasta harmaanruskeaan. Kankaan värin syvyys riippuu pitkälti sadonkorjuun ajankohdasta. Kangas voidaan myös valkaista melkein valkoiseksi tai lähelle valkoista tai mihin tahansa sävyyn valkoisen ja alkuperäisen luonnonvärisen pellavan välillä. Markkinoilta löytyykin eriasteisesti valkaistuja kankaita.

Pellavakangas on luonnostaan hieman paperimainen kun kangas silitetään kosteana ja siinä on kaunis luonnollinen kiilto. Pellavakangas muuttuu ajan myötä vain kauniimmaksi - mitä enemmän peset ja käytät kangasta, sitä pehmeämmäksi ja kiiltavämmäksi se tulee. Se alkaa ajan myötä jopa muistuttaa hieman silkkiä - mutta pellava vielä kauniimpi ja kestävämpi. Perintöpellavat kulkevatkin sukupolvelta toiselle.

Hyvälaatuinen pellavakangas kestää kulutusta hyvin pitkään. Se saa aina uudistuneen ja raikkaan ilmeen jokaisella pesu ja silityskerralla. Pellava voidaankin silittää hieman kuumemmalla raudalla kuin puuvilla, mutta pellavakangaskin alkaa korventua jos rauta on liian kuuma. Pellavakangasta silitettäessä voikin haistaa hieman olkea muistuttavan tuoksun. Silittämällä saat kankaaseen hienostuneen kiillon, mutta jos haluat etta pellavakankaasi pysyy enemmän mattapintaisena silitä kangas aina toiselta puolelta. Pellavaiset damaskikankaat silitetään aina oikealta puolelta jotta niiden kiilto säilyy ja kankaan kuvio pysyy kauniina.

Käsittelemätön pellava on viileä kosketettaessa mutta on yksi imukykyisimpiä kuituja. Se imee kosteuden itseensä hyvin nopeasti mutta myös kuivuu hyvin nopeasti. Siksi se on yksi maailman mukavimpia kankaita vaatetuksessa jos olet kuumassa ja kosteassa ilmastossa.

Joskus pellavaa pidetään kalliina kankaana, mutta tänä päivänä se on hinnaltaan hyvin kilpailukykyinen muiden kankaiden kanssa. Tietysti pitää myös muistaa että pellava on hyvin kestävä kangas joten ehkäpä pellavainen pyyhkeesi kestää jopa sukupolvelta toiselle!

Pellavakankaan vahvuus

Pellavakuitu on hyvin vahva ja sen vahvuus lisääntyy noin 10% kun se on märkä. Pellava on vahvin jokapäiväisessä käytössä olevista kuiduistamme.

Pellavakankaan elastisuus.

Pellavakangas ei ole elastinen kangas joten se säilyttää hyvin muotonsa. Esimerkiksi pellavahoususi eivät varmasti ala pussittaa polvista samalla tavalla kuin esim puuvilla housut.

Pellavakankaan kosteuden imukyky

Raaka pellavakuitu on vahakerroksen peittämä joka estää kuitujen vettymistä. Tämä on usein havaittavissa vielä uusien käyttämättomien pyyhkeiden kanssa. Yleensä pellava voi imeä noin 10-20% oman painonsa verran ennenkuin se tuntuu kostealta. Tämä tekee pellavakankaasta erittäin hyvän materiaalin kesävaatteisiin ja pyyhkeisiin.

Verhokankaat, pellavakankaat, verhoilukankaat - Ada & Ina